Medische Encyclopedie – Apotheek Klaaswaal – Klaaswaal

Apotheek Klaaswaal

Wat vindt u verder op onze website? Lees over ons team, onze openingstijden en hoe en waar u ons kunt bereiken.

Openingstijden

Maandag: 08:30 tot- 10:45 en van 11:00 tot- 17:30
Dinsdag: 08:30 tot- 10:45 en van  11:00 tot- 17:30
Woensdag: 08:30 tot- 10:45 en van  11:00 tot- 17:30
Donderdag: 08:30 tot- 10:45 en van 11:00 tot- 17:30
Vrijdag: 08:30 tot- 10:45 en van  11:00 tot- 17:30
Zaterdag: 08:30 - 17:30

U kunt ons ook via de
e-mail bereiken:
info@apotheekklaaswaal.nl.

Mijn medicijnen app

Vanaf nu zijn de online diensten van onze praktijk ook via een app beschikbaar: de Mijn Medicijnen app. Zo kunt u nog makkelijker via uw smartphone of tablet met ons communiceren. Download de Mijn Medicijnen app in de App Store (iOS) of Google Play (Android). U krijgt hiermee veilig toegang tot uw medicatieoverzicht en u kunt eerder voorgeschreven medicijnen bestellen.

« Terug naar het overzicht

Medische Encyclopedie

Inhoud

Aderontsteking

Wat is aderontsteking?

In uw been zitten bloedvaten die het bloed terugvoeren naar het hart. Er zijn oppervlakkige aders en diepe aders. Deze zijn bij de knie en in de lies verbonden met elkaar.

In een oppervlakkige ader kan een bloedstolsel ontstaan. Dit kan een aderontsteking geven. Meestal zit een aderontsteking in uw been, soms in uw arm.

Heel soms kan een stolsel zich uitbreiden, van een oppervlakkige ader naar een diepe ader. Dan krijgt u een trombosebeen.

Bij een aderontsteking is er een stolsel ontstaan zonder dat er een wondje is.

De stolling van uw bloed is een ingewikkeld proces. Er ontstaan in uw aderen steeds kleine stolsels die ook weer opgeruimd worden. Een stolsel kan een bloedvat afsluiten. Dan probeert uw lichaam dat stolsel op te ruimen. Dat zorgt voor verschijnselen van ontsteking: een rode, warme en pijnlijke plek.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Koude compressen

Veel mensen vinden het prettig om koude compressen op de pijnlijke plek te leggen. Bijvoorbeeld wat ijs in een plastic zakje of een ‘coldpack’. Een coldpack is een zakje met gel dat lang koud blijft nadat het in de vriezer heeft gelegen. U kunt dit bij de drogist kopen. Houd een theedoek tussen uw huid en het ijs, zodat de huid niet bevriest. Er is geen bewijs dat koude compressen helpen bij de genezing van de aderontsteking.

Bewegen

U mag gewoon bewegen. U hoeft geen rust te houden.

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

  • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

  • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

  • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

  • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

  • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

  • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

  • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

  • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

  • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Heparine
Heparine wordt gebuikt bij infuustherapie. Op de plaats waar de naald van het infuussysteem in de ader zit ontstaan soms bloedstolsels. Heparine vermindert het samenklonteren van bloed. Het remt zo de vorming van bloedstolsels. Ook kan een kleine hoeveelheid heparine worden gebruikt om het infuusslangetje door te spoelen. Dit voorkomt dat het slangetje en de naald verstopt raken door bloedstolsels.

Nadroparine en enoxaparine
Nadroparine en enoxaparine remmen de bloedstolling, waardoor een bloedstolsel oplost. Hierdoor kan de ontsteking sneller over gaan.

Heparinoïden op de huid
Heparinoïden remmen mogelijk de bloedstolling, waardoor een bloedstolsel oplost. Hierdoor kan de ontsteking sneller over gaan. De werking is echter niet aangetoond.