Medische Encyclopedie – Apotheek Klaaswaal – Klaaswaal

Apotheek Klaaswaal

Wat vindt u verder op onze website? Lees over ons team, onze openingstijden en hoe en waar u ons kunt bereiken.

Openingstijden

Maandag: 08:30-17:30

10:45-11:05 koffiepauze (apotheek gesloten)
12:30-13:30 lunchpauze (apotheek gesloten)

Dinsdag: 08:30-17:30

10:45-11:05 koffiepauze (apotheek gesloten)
12:30-13:30 lunchpauze (apotheek gesloten)

Woensdag: 08:30-17:30

10:45-11:05 koffiepauze (apotheek gesloten)
12:30-13:30 lunchpauze (apotheek gesloten)

Donderdag: 08:30-17:30

10:45-11:05 koffiepauze (apotheek gesloten)
12:30-13:30 lunchpauze (apotheek gesloten)

Vrijdag: 08:30-17:30

10:45-11:05 koffiepauze (apotheek gesloten)
12:30-13:30 lunchpauze (apotheek gesloten)

U kunt ons ook via de
e-mail bereiken:
info@apotheekklaaswaal.nl.

Regel met gemak uw zorg online!

In de patiëntenomgeving kunt u 24 uur per dag snel, veilig en online contact met uw huisarts hebben. Met uw eigen account logt u veilig in en hoeft u niet elke keer opnieuw uw gegevens in te voeren.

www.apotheeknumansdorp.uwzorgonline.nl

 

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Inhoud

macrogol

Macrogol is een laxeermiddel.

Het is te gebruiken bij verstopping, of om het laatste deel van de darm leeg te maken voor een darmonderzoek of darmoperatie. Het wordt soms gebruikt bij vergiftiging, om de darmen snel leeg te maken en bij prikkelbaredarmsyndroom met verstopping.

Wat doet macrogol en waarbij gebruik ik het?

Verstopping

Verschijnselen
Het ontlastingspatroon verschilt sterk per persoon. U heeft last van verstopping als de ontlasting erg hard of als u langer dan 3 dagen geen ontlasting heeft gehad. De ontlasting kan dan pijnlijk verlopen.

Oorzaken
Een verstopping kan ontstaan als u de ontlasting te lang ophoudt, te weinig vezels in de voeding gebruikt, te weinig drinkt, te weinig lichaamsbeweging heeft of veel stress. Ook een aantal medicijnen kan als bijwerking verstopping geven. Dit zijn bijvoorbeeld medicijnen tegen depressie, psychose, epilepsie, sommige pijnstillers (morfine), codeïne, ijzertabletten, verapamil en plastabletten.

Behandeling
Met de volgende maatregelen kunt u proberen om de verstopping te genezen en een volgende verstopping te voorkomen:

 • Ga direct naar het toilet als u aandrang voelt. Ophouden maakt de ontlasting hard.
 • Pers niet te hard. Ontspan en laat de ontlasting rustig komen.
 • Gebruik een dieet met veel vezels en drink veel vocht (1,5 tot 2 liter per dag) om de ontlasting zachter te maken.
 • Zorg voor een goede houding op het toilet. Uw voeten moeten recht op de grond staan of u kunt een voetenkrukje gebruiken.
 • Voorkom stress.
 • Beweeg elke dag een half uur intensief, bijvoorbeeld wandelen, fietsen of tuinieren. Lichaamsbeweging zet de darmen aan tot activiteit, waardoor de ontlasting zacht blijft.

Als dit onvoldoende helpt, kunt u proberen of macrogol de klachten vermindert.

Werking
Na inname komt macrogol in de darm terecht. In de darm trekt macrogol vocht aan. Hierdoor wordt de ontlasting zachter en stimuleert het de darmbeweging van de dikke darm (colon).

Aan veel producten met macrogol zijn mineralen toegevoegd, zoals natriumchloride (zout), kaliumchloride of natriumsulfaat. Deze mineralen helpen de darmen om voldoende zout en vocht vast te houden. Hierdoor raakt u minder snel uitgedroogd door het laxeren.

Effect
Als u macrogol tegen verstopping gebruikt, merkt u resultaat na 1 tot 2 dagen.

Als u macrogol gebruikt om de darm leeg te maken, bijvoorbeeld voor een darmonderzoek, moet u een grote hoeveelheid macrogol in korte tijd gebruiken. U merkt dan binnen 1 tot 2 uur dat u een waterige diarree krijgt. De darm wordt hierdoor van binnen ‘schoongespoeld’.

Lees meer over verstopping . “

Vergiftiging

Hoe een arts een vergiftiging behandelt, hangt af van de gifstof en de hoeveelheid ervan, en van uw leeftijd en conditie. Bel direct de spoedlijn van uw arts en geef door wat en hoeveel uw huisgenoot of kind waarschijnlijk heeft ingeslikt. Bewaar de verpakking om aan uw arts of de EHBO-post te kunnen laten zien.

Vergiftiging voorkomen
Het is natuurlijk belangrijk vergiftiging te voorkomen. Zorg dat kinderen niet bij schoonmaakmiddelen of medicijnen kunnen komen. Voorkom dat ze giftige planten of bessen in hun mond kunnen stoppen. In de apotheek is een brochure verkrijgbaar met tips (Gifwijzer).

Behandeling
Manieren om de gifstof zo snel mogelijk uit het lichaam te verwijderen, zijn: braken, een sterk laxeermiddel te gebruiken of het bloed te filtreren zodat de gifstof wordt weggenomen. Welke methode het meest geschikt is hangt af van de stof en van de persoonlijke omstandigheden.

Werking
Macrogol in grote hoeveelheden kan soms worden gebruikt bij vergiftiging. Het zorgt ervoor dat een stof snel het lichaam via de ontlasting verlaat.  Het werkt binnen 1 tot 2 uur.

Lees meer over vergiftiging . “

Prikkelbaredarmsyndroom

Verschijnselen
Bij het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) heeft u voor een lange tijd last van darmkrampen. Dit zijn pijnlijke samentrekkingen van de darmen die ontstaan als er voedsel langs de darmen komt. Ook kunt u last hebben van winden laten, afwisselend verstopping of dunne ontlasting (diarree), een opgezette buik of slijm bij de ontlasting.

Oorzaak
De precieze oorzaak is nog onbekend. Wel is bekend dat voedsel en stress een rol kunnen spelen.

Behandeling en effect
Door vezelrijke voeding te gebruiken, voldoende te drinken, voldoende te bewegen en stress te voorkomen, kunnen de klachten minder worden. Als u veel last heeft van verstopping, kan uw arts macrogol voorschrijven.

Werking
In de darm trekt macrogol vocht aan. Hierdoor wordt de ontlasting zachter en helpt het de darmbeweging van de dikke darm (colon).

Aan veel producten met macrogol zijn mineralen toegevoegd, zoals natriumchloride (zout), kaliumchloride of natriumsulfaat. Deze mineralen helpen de darmen om voldoende zout en vocht vast te houden. Hierdoor raakt u minder snel uitgedroogd door het laxeren.

Effect
Macrogol werkt meestal na 1 tot 2 dagen.

Lees meer over prikkelbaredarmsyndroom . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Opgeblazen gevoel in de bovenbuik, misselijkheid en diarree.

  Na een paar dagen of na het verlagen van de dosering verdwijnt dit meestal vanzelf. Na langdurig gebruik kan erge diarree optreden.
  Gebruikt u dit medicijn om de darm te legen voor een darmonderzoek? Dan is waterige diarree juist de bedoeling. Het gaat vanzelf over als u stopt met dit medicijn.
  Gebruikt u het als laxeermiddel? Raadpleeg bij erge diarree uw arts, en stop tijdelijk met dit medicijn.

 • Buikpijn

  Dit is een gevolg van de werking van het product en trekt vanzelf weer weg. Duren de buikkrampen lang? Neem dan contact op met uw arts. Heeft u voordat u dit middel wilt gaan gebruiken al last van een plotseling opkomende hevige buikpijn? Gebruik het middel dan niet. Deze hevige buikpijn kan komen door een blindedarmontsteking of een acute darmafsluiting. Deze klachten kunnen door dit middel juist verergeren.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Uitdrogingsverschijnselen en tekort aan mineralen, vooral bij ouderen. Ouderen kunnen hierdoor verward en gedesoriënteerd raken.

  Zorg dat u veel drinkt bij dit medicijn. Als u macrogol in een product met mineralen ('electrolyten') gebruikt, heeft u minder kans op deze bijwerking.

 • Overgevoeligheid. Dit merkt u aan huiduitslag, jeuk en galbulten.

  Als u dit merkt, raadpleeg dan uw arts. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan duizeligheid, flauwvallen, benauwdheid of een opgezwollen tong, lippen, keel of gezicht. Ga dan onmiddellijk naar een arts of naar de Eerste-hulpdienst.
  Als u overgevoelig bent, mag u dit middel in de toekomst niet meer gebruiken. Geef dit daarom aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u macrogol niet opnieuw krijgt.

 • Ontsteking van de dikke darm. 

  Heeft u vaak last van erge diarree en buikpijn, krampen en soms koorts? Neem dan direct contact op met uw arts.

Als u macrogol gebruikt om de darm te legen voor onderzoek, kunnen ook de volgende bijwerkingen nog optreden:

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Pijnlijke huid rond de anus (poepgat) door de diarree.

  Eventueel kunt u de huid rond de anus (poepgat) beschermen met een beetje vaseline of zinkzalf. Blijft u last houden? Raadpleeg dan uw arts.

 • Plotseling uitvallen van de nieren.

  Dit is meestal te voorkomen door voldoende te drinken. Gebruik de hoeveelheden water die uw arts of apotheker heeft aangegeven.

 • Hartkloppingen, vocht achter de longen, benauwdheid.

  Dit komt door de plotseling grote hoeveelheden vocht die het lichaam te verwerken krijgt. Waarschuw uw arts bij hartkloppingen of benauwdheid.

 • Heeft u slikproblemen en daardoor moeite met drinken van vloeistoffen? U kunt zich dan eerder verslikken en zo vocht in de longen krijgen.

  Overleg met uw arts als u slikproblemen krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik macrogol gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden of alcohol drinken?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

alles eten?
Bij verstopping: voor dit medicijn zijn geen beperkingen. Houd er wel rekening mee dat bepaalde voedingsmiddelen uw klachten kunnen verergeren. Veel drinken en een vezelrijk dieet, zoals groente, fruit en volkorenproducten, hebben juist een gunstig effect.

Om de darmen leeg te maken: u krijgt een uitgebreid voorschrift mee wat u op de dag voor het onderzoek mag eten. De dag van het onderzoek zelf mag u meestal alleen heldere dranken gebruiken, zoals water, heldere bouillon, thee, koffie zonder melk of frisdrank.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder problemen voor het kind.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

 • Bij verstopping:
  • Gebruikt u het poeder om te verdunnen? Los het poeder op in een heel glas water. Roer goed en drink het meteen op. Drink daarna een tweede glas water. Zo heeft u genoeg vocht in uw darmen en werkt dit medicijn beter.
  • Gebruikt u de drank om te verdunnen? Los de drank op in een half glas water. Roer goed en drink het meteen op. Drink daarna een tweede glas water. Zo heeft u genoeg vocht in uw darmen en werkt dit medicijn beter.
  • Gebruikt u de drank in een zakje? Drink de drank op uit het zakje. U hoeft het dus niet te verdunnen. Drink daarna een heel glas water. Zo heeft u genoeg vocht in uw darmen en werkt dit medicijn beter.
 • Bij darmspoeling: eet ten minste 2 uur voor gebruik geen vast voedsel meer. Los de benodigde hoeveelheid op in 1 liter water. Roer dit goed totdat het poeder helemaal is opgelost. Drink elke 10 tot 15 minuten ongeveer 250 ml (een ruim glas) van deze oplossing. De oplossing is smakelijker als u het koud drinkt. Bewaar het daarom in de koelkast.
  Het hangt af van uw gewicht hoeveel liter oplossing u moet gebruiken. Gebruikelijk voor een volwassene is 2 tot 4 liter oplossing.
  Gebruik daarnaast de hoeveelheden water die uw arts of apotheker heeft aangegeven.

Wanneer?

 • Bij verstopping: u kunt dit medicijn het beste 's ochtends innemen, bijvoorbeeld bij het ontbijt. Moet u het vaker per dag gebruiken? Neem de dosis dan verdeeld over de dag. Er is dan altijd genoeg in de darm om verstopping te voorkomen.
 • Bij darmspoeling: neem dit medicijn de avond voor de dag van de behandeling in of op de ochtend van de behandeling. U kunt de voorgeschreven hoeveelheid ook verdelen over twee porties. Gebruik dan de ene helft de avond van te voren en de andere helft de volgende ochtend. U krijgt informatie van uw arts of ziekenhuis wanneer u moet beginnen, en wanneer u de gehele hoeveelheid vloeistof opgedronken moet hebben. Meestal moet u een paar uur voor het onderzoek klaar zijn.

Hoelang?

 • Bij verstopping: u kunt dit medicijn gebruiken zolang u klachten van verstopping heeft. Heeft u na 3 dagen nog steeds geen ontlasting gehad? Of heeft u steeds buikpijn of diarree? Ga dan naar uw arts.
 • Bij darmspoeling: gebruik dit medicijn tot alle drank die is voorgeschreven op is.