Medische Encyclopedie – Apotheek Klaaswaal – Klaaswaal

Apotheek Klaaswaal

Wat vindt u verder op onze website? Lees over ons team, onze openingstijden en hoe en waar u ons kunt bereiken.

Openingstijden

Maandag: 08:30-17:30

10:45-11:05 koffiepauze (apotheek gesloten)
12:30-13:30 lunchpauze (apotheek gesloten)

Dinsdag: 08:30-17:30

10:45-11:05 koffiepauze (apotheek gesloten)
12:30-13:30 lunchpauze (apotheek gesloten)

Woensdag: 08:30-17:30

10:45-11:05 koffiepauze (apotheek gesloten)
12:30-13:30 lunchpauze (apotheek gesloten)

Donderdag: 08:30-17:30

10:45-11:05 koffiepauze (apotheek gesloten)
12:30-13:30 lunchpauze (apotheek gesloten)

Vrijdag: 08:30-17:30

10:45-11:05 koffiepauze (apotheek gesloten)
12:30-13:30 lunchpauze (apotheek gesloten)

U kunt ons ook via de
e-mail bereiken:
info@apotheekklaaswaal.nl.

Regel met gemak uw zorg online!

In de patiëntenomgeving kunt u 24 uur per dag snel, veilig en online contact met uw huisarts hebben. Met uw eigen account logt u veilig in en hoeft u niet elke keer opnieuw uw gegevens in te voeren.

www.apotheeknumansdorp.uwzorgonline.nl

 

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Inhoud

meclozine

Meclozine vermindert misselijkheid.

Het is te gebruiken bij misselijkheid en braken en bij reisziekte.

Wat doet meclozine en waarbij gebruik ik het?

Misselijkheid en braken

Oorzaak
Misselijkheid en braken ontstaan doordat het braakcentrum in de hersenen wordt geprikkeld. De prikkels kunnen afkomstig zijn uit het evenwichtsorgaan, ergens vanuit de hersenen, of van de maag en darmen. U kunt daarom misselijk worden door ongewone bewegingen en duizeligheid, maar ook door een infectie of doordat u iets verkeerds heeft gegeten.

Misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap
De eerste maanden van een zwangerschap zijn veel vrouwen misselijk. De precieze oorzaak hiervan is niet bekend. Bij misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap kunt u eerst zelf proberen de misselijkheid te verminderen door uw voeding aan te passen. Soms helpt het om wat vaker een kleine maaltijd te eten. Meestal gaat de misselijkheid vanzelf over. Zijn de klachten hevig, overleg dan met uw arts.

Op voorschrift van uw arts kunt u dit medicijn kortdurend gebruiken bij misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap. Soms wordt meclozine samen met pyridoxine (vitamine B6) gebruikt. Maar er is geen bewijs dat pyridoxine helpt tegen het braken. U kunt daarom beter alleen meclozine gebruiken.

Werking
Meclozine blokkeert de prikkeling van het braakcentrum. Hierdoor neemt misselijkheid en braakneiging af. De werking begint binnen ongeveer 2 uur en houdt minstens 8 uur aan. 

Lees meer over misselijkheid en braken . “

Reisziekte

Verschijnselen
Door de beweging tijdens rijden, varen of vliegen kan uw evenwichtsorgaan van slag raken. Dit prikkelt het braakcentrum in de hersenen, waardoor misselijkheid en braakneigingen ontstaan.

Voorkomen van reisziekte
Probeer deze misselijkheid te voorkomen door voorafgaand aan het vertrek een lichte maaltijd te gebruiken, tijdens de reis naar buiten te kijken en regelmatig frisse lucht te scheppen. Werkt dit niet voldoende dan kunt u een middel tegen reisziekte, zoals meclozine gebruiken.

Werking
Meclozine blokkeert de prikkeling van het braakcentrum. Hierdoor neemt misselijkheid en braakneiging af.

Een nadeel van meclozine is dat u er slaperig van kunt worden. Het is daarom alleen geschikt als u niet zelf hoeft te rijden en als u niet alert hoeft te blijven.

De werking begint binnen twee uur en houdt lang aan, namelijk minstens acht uur. Dit middel is daarom vooral geschikt voor langere reizen. Voor korte reizen kunt u beter een ander medicijn gebruiken, zoals cyclizine.

Lees meer over reisziekte . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Sufheid, slaperigheid, vermoeidheid en een verminderd coördinatie- en reactievermogen.

  Dit is vooral lastig bij activiteiten waarbij uw oplettendheid erg nodig is, zoals autorijden, het beklimmen van een ladder of het bewaken van een proces op het werk. Onderneem geen risicovolle activiteiten, zeker niet de eerste week van de behandeling als u nog aan het medicijn moet wennen.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Dubbelzien, wazig zien en vermoeide, branderige ogen. Vooral mensen met contactlenzen hebben hier sneller last van. 

  Vermoeide branderige ogen ontstaan doordat uw ogen minder traanvocht aanmaken. Houdt de contactlenzen in dat geval minder lang in of gebruik bevochtigende oogdruppels (kunsttranen).

 • Droge mond, keel of neus.

  Als u veel last heeft van een droge mond kunt u de aanmaak van speeksel stimuleren met (suikervrije) kauwgom of door te zuigen op ijsblokjes.

 • Als u het syndroom van Sjögren heeft, een aandoening waarbij de slijmvliezen van onder andere ogen en mond droger zijn dan normaal: u kunt meer klachten krijgen.

  Dit middel vermindert de aanmaak van traanvocht en speeksel. Neem contact op met uw arts als u meer last heeft van oogirritatie of een droge mond.

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn zoals huiduitslag, galbulten of jeuk.

  Stop dan het gebruik en raadpleeg uw arts. U mag dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor meclozine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

 • Moeilijk kunnen plassen. Dit is vooral van belang als u al moeite met plassen heeft door een vergrote prostaat.

  Neem contact op met uw arts als u dit merkt. Mogelijk is een ander medicijn geschikter voor u.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik meclozine gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • Andere medicijnen die het reactievermogen verminderen. Bij deze medicijnen is meestal op de verpakking een gele waarschuwingssticker geplakt. De effecten op bijvoorbeeld het reactievermogen en coördinatievermogen versterken elkaar. Rijd geen auto als u naast meclozine nog een ander medicijn gebruikt dat het reactievermogen beïnvloedt.

Twijfelt u eraan of bovenstaande wisselwerking voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?
Het kan gevaarlijk zijn aan het verkeer deel te nemen als u dit medicijn gebruikt. Wilt u weten of u met dit medicijn mag autorijden? Beantwoord dan de vragen in het schema hieronder.

verkeersdeelname_meclozine.jpg

Voor meer algemene informatie kunt het thema 'Medicijnen in het verkeer' lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.

alcohol drinken?
Alcohol versterkt het versuffende effect van dit medicijn. Ook als u niets van het versuffende effect heeft gemerkt, kunt u door het gebruik van alcohol erg suf worden. Beperk daarom het gebruik van alcohol en drink het liever niet.

alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Het wordt al jarenlang gebruikt door vrouwen die zwanger zijn of willen worden zonder problemen met de vruchtbaarheid, voor de zwangerschap of voor het kind.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby. Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen. Of misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Wanneer?

 • Reisziekte: neem de eerste dosis één tot twee uur voor vertrek met wat voedsel in. Na zes tot acht uur kunt u eventueel weer een dosis nemen.
 • Ochtendmisselijkheid bij zwangerschap: 's avonds voor het slapengaan één dosis. Als het de volgende ochtend dan onvoldoende meer helpt, kunt u 's morgens eventueel nog een dosis nemen.
 • Na een operatie of bestraling: bij misselijkheid een dosis nemen. Indien u weet dat u na een bestraling misselijk wordt, kunt u het ook vlak voor een bestraling gebruiken.

Hoe lang?

 • Reisziekte: gebruik dit medicijn om de zes tot acht uur zolang u verwacht last te hebben.
 • Misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap: u kunt stoppen met dit medicijn wanneer de klachten verminderen. Over het algemeen is het gebruik gedurende een periode van ongeveer zeven tot tien dagen voldoende. Meestal zijn de klachten daarna grotendeels verdwenen. Als u weer last krijgt van misselijkheid en braken, kunt het medicijn opnieuw kortdurend gebruiken.
 • Na een operatie of bestraling: na een operatie is gebruik gedurende enkele dagen meestal voldoende. Bij bestralingen kunt u het gebruiken zolang u last heeft van misselijkheid.