Medische Encyclopedie – Apotheek Klaaswaal – Klaaswaal

Apotheek Klaaswaal

Wat vindt u verder op onze website? Lees over ons team, onze openingstijden en hoe en waar u ons kunt bereiken.

Openingstijden

Maandag: 08:30-17:30

10:45-11:05 koffiepauze (apotheek gesloten)
12:30-13:30 lunchpauze (apotheek gesloten)

Dinsdag: 08:30-17:30

10:45-11:05 koffiepauze (apotheek gesloten)
12:30-13:30 lunchpauze (apotheek gesloten)

Woensdag: 08:30-17:30

10:45-11:05 koffiepauze (apotheek gesloten)
12:30-13:30 lunchpauze (apotheek gesloten)

Donderdag: 08:30-17:30

10:45-11:05 koffiepauze (apotheek gesloten)
12:30-13:30 lunchpauze (apotheek gesloten)

Vrijdag: 08:30-17:30

10:45-11:05 koffiepauze (apotheek gesloten)
12:30-13:30 lunchpauze (apotheek gesloten)

U kunt ons ook via de
e-mail bereiken:
info@apotheekklaaswaal.nl.

Regel met gemak uw zorg online!

In de patiëntenomgeving kunt u 24 uur per dag snel, veilig en online contact met uw huisarts hebben. Met uw eigen account logt u veilig in en hoeft u niet elke keer opnieuw uw gegevens in te voeren.

www.apotheeknumansdorp.uwzorgonline.nl

 

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Inhoud

methyldopa

Methyldopa verlaagt de bloeddruk. Het zorgt ervoor dat de bloedvaten zich verwijden.

Artsen schrijven het voor bij een te hoge bloeddruk, vooral bij hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap.

Wat doet methyldopa en waarbij gebruik ik het?

Hoge bloeddruk

Verschijnselen
Mensen met een hoge bloeddruk voelen hier meestal niets van. Hoge bloeddruk is ook geen ziekte, maar geeft meer kans op hart- en vaatziekten.

Als de bloeddruk verhoogd is, stroomt het bloed te krachtig door de vaten. Dit is schadelijk voor de bloedvaten. Beschadigde bloedvaten vergroten de kans op een beroerte (herseninfarct of hersenbloeding) en ernstige hartziekten, zoals angina pectoris (hartkramp) en hartfalen.

Behandeling
Bij de behandeling van hoge bloeddruk kunnen artsen verschillende soorten medicijnen voorschrijven. Bijvoorbeeld plasmiddelen, ACE-remmers of calciumblokkers. Als deze onvoldoende werken of als u deze niet mag gebruiken, kan uw arts methyldopa voorschrijven. Uw arts kan methyldopa ook in combinatie met andere bloeddrukverlagers voorschrijven om het effect te versterken.

Artsen schrijven methyldopa ook voor bij hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap (zwangerschapshypertensie). Een hoge bloeddruk kan schadelijk zijn voor moeder en kind en kan zwangerschapsvergiftiging veroorzaken. Methyldopa is veilig te gebruiken tijdens de zwangerschap.

Werking
Methyldopa remt de zenuwen, die de wand van de bloedvaten op spanning houden. De bloedvaten worden hierdoor slapper en wijder. Het bloed kan dan beter doorstromen. Hierdoor daalt de bloeddruk.

Na een paar dagen is het volledige effect op de bloeddruk bereikt. Zelf merkt u hier niet veel van. U weet pas of het werkt bij een meting van uw bloeddruk. Toch is het belangrijk om methyldopa elke dag in te nemen. Alleen dan kan dit medicijn u optimaal beschermen tegen hart- en vaatziekten.

Soms kan uw arts methyldopa voorschrijven als andere middelen de bloeddruk niet voldoende verlagen. Vaak wordt het dan gebruikt in combinatie met andere middelen. Methyldopa wordt echter meestal gebruikt bij hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap, omdat bewezen is dat het veilig is voor de baby.

Effect
De werking van dit middel begint na een 3 tot 6 uur en houdt 1 tot 2 dagen aan. Na een paar dagen is het maximale effect van het middel bereikt. Zelf merkt u niet veel van de bloeddrukverlagende werking van dit medicijn. U weet pas of het werkt bij een meting van uw bloeddruk. Toch is het belangrijk om methyldopa elke dag in te nemen. Alleen dan kan methyldopa de hart- en bloedvaten optimaal beschermen.

Lees meer over hoge bloeddruk . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Sufheid en slaperigheid.

  Dit gaat vanzelf na een paar dagen over als uw lichaam gewend is aan het medicijn. Als u na enkele weken nog steeds last heeft, raadpleeg dan uw arts.

 • Duizeligheid, vooral bij opstaan uit bed of uit een stoel.

  Dit gaat meestal over als uw lichaam zich heeft ingesteld op de lagere bloeddruk (binnen enkele dagen tot weken). Als u zich duizelig voelt, sta dan niet te snel op uit bed of van een stoel. U kunt dan het best even liggen en de benen wat hoger leggen, bijvoorbeeld op een kussen.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken, diarree, verstopping, winderigheid en een opgezette buik.

  Zeer zelden een ontstoken dikke darm. Waarschuw uw arts bij heftige diarree en buikpijn.

 • Slaapproblemen, zoals nachtmerries, en psychische klachten, zoals depressiviteit.

  Zeer zelden hallucinaties of ernstige verwardheid. Waarschuw uw arts bij verwardheid of depressie. Deze bijwerkingen verdwijnen meestal weer als u stopt met het medicijn.

 • Donkere urine.

  Dit is onschuldig.

 • Vasthouden van vocht. U merkt dat aan zwellingen (oedeem) bijvoorbeeld in de enkels. Ook kunt u enkele kilo's zwaarder worden.

  Raadpleeg bij oedeem uw arts.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Hoofdpijn en een draaierig of licht gevoel in het hoofd.

 • Slap of zwak gevoel.

 • Droge mond.

  Als u in het begin van de behandeling veel last heeft van een droge mond kunt u de aanmaak van speeksel stimuleren met (suikervrije) kauwgom of door te zuigen op ijsblokjes. Door de droge mond ontstaan sneller gaatjes in uw gebit en ontstekingen van het slijmvlies van de mondholte. Poets en flos extra goed als u merkt dat u last blijft houden van een droge mond. Laat eventueel de tandarts vaker controleren.

 • Droge of verstopte neus.

  Als u hier last van heeft, helpt het om de neus te druppelen met zoutoplossing (fysiologisch-zout-neusdruppels).

 • Leveraandoeningen, zoals leverontsteking (hepatitis), ontsteking van de alvleesklier. Waarschuw uw arts bij plotselinge hevige pijn in de bovenbuik of een gele kleur van oogwit of huid (geelzucht).

 • Minder rode en witte bloedcellen en minder bloedplaatjes. U heeft hierdoor meer kans op infecties, bloedarmoede of bloedingen, zoals bloedneuzen. Waarschuw uw arts bij extreme moeheid, onverwachte bloedingen of blauwe plekken, koorts en koude rillingen, keelpijn en zweertjes in de mond.

 • Borstvorming bij mannen, grotere borsten bij vrouwen, melkafscheiding. Bij vrouwen kan de menstruatie stoppen.

  Raadpleeg uw arts als u dit merkt.

 • Seksuele stoornissen, zoals minder zin in vrijen en een moeilijke erectie.

  Deze bijwerkingen verdwijnen meestal als u met het medicijn stopt. Neem contact op met uw arts als u hier last van heeft.

 • Pijnlijke of zwarte tong.

  Neem contact op met uw arts als deze bijwerking te veel last geeft.

 • Trage hartslag, pijn op de borst, ontsteking van de hartspier of van het hartzakje.

  Waarschuw uw arts bij pijn op de borst.

 • Tintelend of doof gevoel in handen of voeten, plotselinge verlamming van de spieren in één helft van uw gezicht, plotselinge rukkende bewegingen of krampen van vingers en tenen.
  Heeft u de ziekte van Parkinson? Uw klachten kunnen door dit medicijn verergeren.

  Waarschuw uw arts bij krampen in vingers en tenen.

 • Huiduitslag met eczeem, verdikte huid met groeven of kloven.

  Heeft u hier veel last van? Raadpleeg dan uw arts.

 • Spier- of gewrichtspijn, ontsteking van huid en gewrichten doordat de afweer van het lichaam zich richt tegen de eigen huid- en gewrichtscellen (lupus erythematodes (LE). U herkent LE aan een vlindervormige, rode huidafwijking in het gezicht.

  Waarschuw dan uw arts.

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag en galbulten.

  Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. In zeldzame gevallen ontstaat er koorts, benauwdheid of een ernstige huidafwijking met blaren op de huid. Stop dan met het gebruik en waarschuw uw arts of ga naar de Eerste-hulpdienst.
  Als u overgevoelig bent, mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor methyldopa. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

 • Als u acute porfyrie heeft, een stofwisselingsziekte waarbij men aanvallen krijgt van buikpijn, braken, koorts en hartkloppingen: dit medicijn kan een aanval uitlokken.

  Geef aan de apotheek door dat u acute porfyrie heeft. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn of andere uitlokkende middelen niet krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik methyldopa gebruiken met andere medicijnen?

Dit middel heeft wisselwerkingen met ijzerbevattende medicijnen. Of uw medicijn ijzer bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

 • IJzerbevattende middelen. Deze belemmeren de opname van methyldopa. Hierdoor neemt de werking van methyldopa af.
  Gebruikt u ijzerbevattende medicijnen MET gereguleerde afgifte (te herkennen aan 'MGA' of 'retard')? U mag dit niet gebruiken met methyldopa. Overleg met uw arts of een ijzerbevattend medicijn ZONDER gereguleerde afgifte voor u mogelijk is.
  Gebruikt u ijzerbevattende medicijnen ZONDER gereguleerde afgifte? Zorg ervoor dat u methyldopa minstens 2 uur vóór het ijzerbevattende middel inneemt. Vraag de apotheek eventueel om een innameschema.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?
Het kan gevaarlijk zijn aan het verkeer deel te nemen als u dit medicijn gebruikt. Dit komt door bijwerkingen, zoals sufheid, slaperigheid, duizeligheid en een licht gevoel in het hoofd. U mag de eerste paar dagen niet autorijden.

Rijd ook geen auto als de dosering omhoog gaat. Pas nadat u gedurende een paar dagen dezelfde dosering gebruikt heeft, en geen last meer heeft van de bijwerkingen, mag u weer autorijden.

Na een paar dagen zijn de meeste mensen voldoende gewend geraakt aan de effecten. U mag dan weer autorijden. Maar doe dat alleen als u geen last meer heeft van de bijwerkingen.


Let op: een ernstig verhoogde bloeddruk kan een reden zijn dat uw rijbewijs minder lang geldig is. Overleg met uw arts of dat bij u het geval is. Wilt u meer informatie over autorijden bij bepaalde aandoeningen? Kijk dan op de website van het CBR.

Voor meer algemene informatie kunt u het thema 'Medicijnen in het verkeer' lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.

alcohol drinken?
Pas op met alcohol. Alcohol kan de duizeligheid en slaperigheid in het begin van de behandeling versterken. Probeer het drinken van alcohol eerst met mate uit. U kunt dan zelf inschatten of u hier veel last van krijgt.

alles eten?
Er zijn voor dit medicijn geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen zonder nadelige gevolgen voor het kind. Het is één van de eerste-keuzemiddelen bij vrouwen die een hoge bloeddruk hebben tijdens de zwangerschap.

Borstvoeding
U kunt veilig borstvoeding geven. Methyldopa komt in kleine hoeveelheden in de moedermelk terecht, maar is niet schadelijk voor de baby. Verder kan methyldopa de hoeveelheid moedermelk doen toenemen. Dit is onschuldig.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Wanneer?
Verdeel de dosis zo goed mogelijk over de dag. Dan is er een constant effect. Kies vaste tijdstippen, dan vergeet u minder snel een dosis.

Hoe lang?
Een behandeling voor hoge bloeddruk is meestal langdurig.

Gebruikt u dit medicijn voor hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap? Uw arts zal uw bloeddruk na de bevalling blijven controleren. Het kan enkele maanden duren voor uw bloeddruk weer normaal is.

Bij sommige vrouwen blijft de bloeddruk te hoog. Uw arts zal met u overleggen over de behandeling daarvan.