Medische Encyclopedie – Apotheek Klaaswaal – Klaaswaal

Apotheek Klaaswaal

Wat vindt u verder op onze website? Lees over ons team, onze openingstijden en hoe en waar u ons kunt bereiken.

Openingstijden

Maandag: 08:30-17:30

10:45-11:05 koffiepauze (apotheek gesloten)
12:30-13:30 lunchpauze (apotheek gesloten)

Dinsdag: 08:30-17:30

10:45-11:05 koffiepauze (apotheek gesloten)
12:30-13:30 lunchpauze (apotheek gesloten)

Woensdag: 08:30-17:30

10:45-11:05 koffiepauze (apotheek gesloten)
12:30-13:30 lunchpauze (apotheek gesloten)

Donderdag: 08:30-17:30

10:45-11:05 koffiepauze (apotheek gesloten)
12:30-13:30 lunchpauze (apotheek gesloten)

Vrijdag: 08:30-17:30

10:45-11:05 koffiepauze (apotheek gesloten)
12:30-13:30 lunchpauze (apotheek gesloten)

U kunt ons ook via de
e-mail bereiken:
info@apotheekklaaswaal.nl.

Regel met gemak uw zorg online!

In de patiëntenomgeving kunt u 24 uur per dag snel, veilig en online contact met uw huisarts hebben. Met uw eigen account logt u veilig in en hoeft u niet elke keer opnieuw uw gegevens in te voeren.

www.apotheeknumansdorp.uwzorgonline.nl

 

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Geneesmiddelen zoeken > Geneesmiddelen overzicht > morning-afterpil met ulipristal

Inhoud

morning-afterpil met ulipristal

Ulipristal bootst de werking van de vrouwelijke progestageenhormonen gedeeltelijk na en werkt gedeeltelijk tegen vrouwelijke progestagenen.

Ulipristal is een morning-afterpil. De morning-afterpil wordt gebruikt als noodanticonceptie.

Wat doet morning-afterpil met ulipristal en waarbij gebruik ik het?

Noodanticonceptie

Toepassing
De morning-afterpil kan worden toegepast als een noodmaatregel als u onbeschermd geslachtsgemeenschap heeft gehad. Ook kan de morning-afterpil worden gebruikt als de normale anticonceptie heeft gefaald. Het condoom is bijvoorbeeld gescheurd, u bent de gewone pil vergeten of u heeft last gehad van veel braken of diarree, waardoor de gewone pil onbetrouwbaar is geworden.

Wanneer de morning-afterpil gebruiken?
De morning-afterpil is niet altijd nodig. Het hangt er bijvoorbeeld van af in welke week de pil is vergeten en hoeveel pillen u bent vergeten. 

De morning-afterpil is niet geschikt als standaardanticonceptie. De betrouwbaarheid van de morning-afterpil is namelijk minder dan van de gebruikelijke anticonceptie methoden, zoals het condoom of de anticonceptiepil. De morning-afterpil is daarom alleen geschikt als noodmaatregel.

Na het gebruik van de morning-afterpil
Heeft u de morning-afterpil gebruikt? Neem dan tot de eerstvolgende menstruatie extra anticonceptieve maatregelen. Gebruik bijvoorbeeld een condoom. De eerstvolgende menstruatie kan soms eerder of soms later komen dan normaal. De menstruatie kan ook heviger zijn. Blijft uw menstruatie langer dan 2 weken uit? Doe dan een zwangerschapstest. Als de test positief is, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw arts.

Lees meer over noodanticonceptie . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Buikpijn, misselijkheid en braken

  Zeer zelden diarree, verstopping, winderigheid, zure oprispingen, droge mond of minder of meer eetlust. Als u binnen drie uur na inname van de morning-afterpil moet braken, moet u ervan uitgaan dat u ook dit medicijn heeft uitgebraakt. Neem dan zo snel mogelijk contact op met uw arts.

 • Hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid

 • Pijn bij de menstruatie en zeer zelden hevig bloedverlies tijdens de menstruatie, vaginale afscheiding en vaginale bloeding.

  Neem bij hevige pijn of hevig bloedverlies contact op met uw arts.

 • Vaginaal bloedverlies buiten de menstruatie of stopweek van de pil.

  Dit duurt meestal 2 tot 3 dagen. Ook kan de menstruatie op een ander moment komen. Blijft uw menstruatie langer dan 2 weken na de verwachte menstruatiedatum uit? Doe dan een zwangerschapstest. Als de test positief is, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw arts.

   

   

 • Bekkenpijn, spierpijn, rugpijn

 • Pijnlijke of gespannen borsten 

  Dit kan gedurende de rest van de cyclus aanhouden en verdwijnt dan weer.

 • Psychische klachten, zoals stemmingswisselingen en zeer zelden angst of irritatie.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Slapeloosheid of juist slaperigheid

 • Gewrichtspijn

 • Acne en jeuk

 • Opvliegers

 • Wazig zien en gevoeligheid voor licht

 • Blaasontsteking

  Merkt u pijn bij het plassen of abnormaal gekleurde urine op? Neem dan contact op met uw arts.

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan galbulten

  Raadpleeg dan uw arts. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor dit medicijn. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

 • Als u acute porfyrie heeft, een stofwisselingsziekte waarbij men aanvallen krijgt van buikpijn, braken, koorts en hartkloppingen: dit medicijn kan een aanval uitlokken.

  Geef aan de apotheek door dat u acute porfyrie heeft. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn of andere uitlokkende middelen niet krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik morning-afterpil met ulipristal gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De werking van ulipristal kan verminderd zijn door de volgende medicijnen. Als u een van de onderstaande medicijnen gebruikt is er een kans dat u toch zwanger kan worden.

 • Maagzuurremmers, waaronder H2-blokkers zoals cimetidine of famotidine en protonpompremmers, zoals omeprazol, esomeprazol, pantoprazol, rabeprazol en lansoprazol.
 • Maagzuurbinder. Dit zijn meestal zonder recept verkrijgbare middelen, met bijvoorbeeld algeldraat, calciumcarbonaat of magnesiumhydroxide.

De onderstaande medicijnen kunnen de werking van ulipristal verminderen. Dit geldt ook als u deze medicijnen in de afgelopen 4 weken heeft gebruikt. Overleg daarom met uw arts over een andere morning-aftermethode.

 • De medicijnen tegen epilepsie carbamazepine, fenobarbital, fenytoïne, oxcarbazepine en primidon.
 • Griseofulvine, een antischimmelmiddel.
 • Sint-janskruid (hypericum), een middel gebruikt bij depressie.
 • De medicijnen tegen tuberculose rifabutine en rifampicine.
 • Sommige medicijnen tegen hiv. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat.
 • Sommige medicijnen tegen kanker. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat. De werking of bijwerkingen van deze medicijnen kunnen veranderen. Overleg hierover met uw arts.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?
Een enkele keer kunt u last krijgen van duizeligheid of slaperigheid. Als u dit merkt, neem dan geen deel aan het verkeer.

alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Blijkt u toch zwanger te zijn? Vraag dan advies aan uw arts. U kunt dan bespreken of u een zwangerschapsonderbreking wilt. Het is niet bekend of dit medicijn veilig is voor de baby.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Het hormoon uit de morning-afterpil komt in de moedermelk terecht. Meestal adviseert men daarom om vlak voor het innemen van de morning-afterpil nog een borstvoeding te geven en de volgende voedingen af te kolven en weg te gooien. Na 1 week kunt u weer gewoon borstvoeding geven. Uw kind zal dit medicijn dan nauwelijks binnenkrijgen.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Wanneer?
De morning-afterpil voorkomt niet alle zwangerschappen. Hoe eerder u de morning-afterpil inneemt, hoe meer kans u heeft dat hij werkt. Als u de morning-afterpil later inneemt, daalt de betrouwbaarheid. Het beste is nog binnen 12 uur, maar in ieder geval binnen 120 uur (vijf dagen).

Controleer altijd of uw menstruatie na gebruik van de morning-afterpil hetzelfde is als normaal. De eerstvolgende menstruatie kan soms eerder of soms later komen dan normaal. Blijft uw menstruatie langer dan 2 weken uit? Doe dan een zwangerschapstest.

Heeft u last van ernstige waterdunne diarree of braken binnen 3 uur na het innemen van de morning-afterpil? Neem dan zo snel mogelijk een nieuwe morning-afterpil in.