Medische Encyclopedie – Apotheek Numansdorp en Klaaswaal – Klaaswaal

Apotheek Numansdorp en Klaaswaal

Apotheek Numansdorp en Apotheek Klaaswaal werken al jaren nauw samen. Sinds september hebben we alle receptverwerkingen overgeheveld naar Apotheek Numansdorp.

Apotheek Klaaswaal blijft nog altijd uw apotheek waar u met uw vragen en recepten terecht kunt. Voor het direct meenemen van uw medicatie kunt u beter uw recept inleveren bij Apotheek Numansdorp. Meer informatie


Wat vindt u verder op onze website? Lees over ons team, onze openingstijden en hoe en waar u ons kunt bereiken.

Openingstijden

Maandag: 08:30-17:30

10:45-11:05 koffiepauze (apotheek gesloten)
12:30-13:30 lunchpauze (apotheek gesloten)

Dinsdag: 08:30-17:30

10:45-11:05 koffiepauze (apotheek gesloten)
12:30-13:30 lunchpauze (apotheek gesloten)

Woensdag: 08:30-17:30

10:45-11:05 koffiepauze (apotheek gesloten)
12:30-13:30 lunchpauze (apotheek gesloten)

Donderdag: 08:30-17:30

10:45-11:05 koffiepauze (apotheek gesloten)
12:30-13:30 lunchpauze (apotheek gesloten)

Vrijdag: 08:30-17:30

10:45-11:05 koffiepauze (apotheek gesloten)
12:30-13:30 lunchpauze (apotheek gesloten)

Apotheek Numansdorp is op werkdagen geopend van 08:30 - 17.30 uur.

U kunt ons ook via de
e-mail bereiken:
info@apotheekklaaswaal.nl.

Regel met gemak uw zorg online!

In de patiëntenomgeving kunt u 24 uur per dag snel, veilig en online contact met uw huisarts hebben. Met uw eigen account logt u veilig in en hoeft u niet elke keer opnieuw uw gegevens in te voeren.

www.apotheeknumansdorp.uwzorgonline.nl

 

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Inhoud

norfloxacine

Norfloxacine is een chinolon-antibioticum. Chinolon-antibiotica werken tegen infecties met bacteriën.

Artsen schrijven het voor bij infecties met bacteriën, zoals blaasontsteking, infectie van de prostaat en infectie van de zaadballen.

Wat doet norfloxacine en waarbij gebruik ik het?

Infecties met bacteriën

Werking
Norfloxacine doodt veel soorten bacteriën. Na inname verspreidt dit medicijn zich via het bloed over uw lichaam. Het komt vooral in de urine terecht. Norfloxacine wordt daarom vooral gebruikt bij blaasontsteking, als andere antibiotica niet gebruikt kunnen worden.

Norfloxacine wordt soms ook gebruikt om te voorkomen dat een infectie met bacteriën van het buikvlies (peritonitis) opnieuw optreedt.

Effect
De tablet begint na 1 tot 2 uur te werken. Eén dosis werkt ongeveer 12 uur. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie afnemen.

Lees meer over infecties met bacteriën . “

Blaasontsteking bij vrouwen

Bacteriën kunnen via de plasbuis in de blaas komen en daar een blaasontsteking veroorzaken. Dit geeft klachten als vaak moeten plassen, terwijl u dan maar weinig plast. Het plassen is pijnlijk of branderig. Uw plas kan troebel zijn of er kan bloed in zitten. Ook kunt u pijn hebben in de onderbuik.

Behandeling
Bij vrouwen die niet zwanger zijn en geen andere klachten hebben, kan een blaasontsteking vanzelf overgaan. Als u de klachten echter vervelend of pijnlijk vindt, kan uw arts een antibioticum voorschrijven. Meestal is dit nitrofurantoïne.

Als andere antibiotica niet werken of als u ze niet kunt gebruiken, schrijft uw arts norfloxacine voor. Norfloxacine wordt ook gebruikt als de infectie ook het nierbekken heeft bereikt.

Werking
Norfloxacine doodt vele soorten bacteriën. Na een paar dagen merkt u dat de klachten verminderen. Meestal is een kuur van 3 tot 7 dagen nodig bij vrouwen.

Lees meer over blaasontsteking bij vrouwen . “

Blaasontsteking bij mannen

Bacteriën kunnen via de plasbuis in de blaas komen en daar een blaasontsteking veroorzaken. Dit geeft klachten als vaak moeten plassen, terwijl u dan maar weinig plast. Het plassen is pijnlijk of branderig. Uw plas kan troebel zijn of er kan bloed in zitten. Ook kunt u pijn hebben in de onderbuik.

Bij mannen kan ook de prostaat ontsteken. De prostaat is een klier onder de blaas bij mannen. De plasbuis loopt vanuit de blaas eerst door de prostaat en vervolgens door de penis naar buiten. Bij een prostaatinfectie kunt u een zeurderige pijn in de onderbuik hebben en soms ook pijn bij het plassen.

Behandeling
Bij mannen met klachten van een blaasontsteking kan uw arts een antibioticum voorschrijven. Meestal is dit nitrofurantoïne.

Als andere antibiotica niet werken of als u ze niet kunt gebruiken, schrijft uw arts norfloxacine voor. Norfloxacine wordt ook gebruikt als de infectie ook het nierbekken of de prostaat heeft bereikt.

Werking
Norfloxacine doodt vele soorten bacteriën. Na een paar dagen merkt u dat de klachten verminderen. Meestal is een kuur van 14 dagen nodig bij mannen.

Lees meer over blaasontsteking bij mannen . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten zoals misselijkheid, buikpijn en buikkramp.

  Zeer zelden diarree en brandend maagzuur. Drink voldoende vocht als u diarree heeft, anders raakt u uitgedroogd.
  Zeer zelden kan een ernstige diarree ontstaan (meer dan 7 keer per dag) met buikkrampen en soms met koorts. Waarschuw dan een arts.

 • Hoofdpijn, duizeligheid, slaperigheid en een licht gevoel in het hoofd.

 • Minder witte bloedcellen. Waarschuw uw arts bij koorts, niet genezende wondjes of andere tekenen van infecties.

  U heeft door deze bijwerking meer kans op infecties

 • Leveraandoeningen, zoals hepatitis of galstuwing. U kunt dit merken aan een gevoelige, opgezwollen buik, hevige pijn boven in de buik, donkere urine, een gele kleur van het oogwit of van de huid of jeuk over het hele lichaam.

  Zeer zelden ontsteking van de alvleesklier. Waarschuw bij deze verschijnselen een arts.

 • Huiduitslag

  Huiduitslag kan ook het gevolg zijn van overgevoeligheid voor dit medicijn. Heeft u huiduitslag? Laat uw arts het controleren, zodat deze kan bepalen of het overgevoeligheid betreft. Zie hiervoor hieronder bij 'Zeer zelden Overgevoeligheid'.

 • Beschadiging van de spieren. U merkt dat aan slappe spieren, spierkramp, en in sommige gevallen aan donkere urine.

  Waarschuw bij deze verschijnselen direct een arts.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Ontstoken slijmvliezen van mond, keel, vagina of anus.

  Dit is meestal een candida-infectie (schimmel) van de slijmvliezen. Dit komt doordat het normale evenwicht tussen de verschillende soorten bacteriën en schimmels is verstoord. Raadpleeg uw arts als u last krijgt van wit beslag in de mond of jeuk en witte vloed in de vagina of schaamlippen.

 • Verlies van eetlust.

 • Oorsuizen

 • Vermoeidheid

 • Oogklachten, zoals tijdelijk minder goed kunnen zien, tranende ogen.

  Raadpleeg uw arts bij oogklachten.

 • Tintelingen of een doof gevoel in handen of voeten, pijn in armen of benen.

 • Slaapproblemen, zoals slapeloosheid of juist slaperigheid, nachtmerries.

 • Psychische klachten, zoals angst, depressie, opwinding, verwardheid, nervositeit en hallucinaties.

  In zeer zeldzame gevallen ontstaan gedachten over zelfverwonding of zelfmoord. Neem contact op met uw arts als psychische klachten ontstaan of verergeren.

 • Gewrichtspijn, spierpijn. 

  Een enkele keer ontstaat er een peesontsteking, bijvoorbeeld van de achillespees in uw hiel. U merkt dit aan gevoelige pezen en pijn, roodheid en zwelling rond de pees. Deze bijwerking kan snel of soms pas maanden na het gebruik ontstaan. Stop dan met het gebruik en raadpleeg uw arts.

 • Spierzwakte. Mensen met de spierziekte myasthenia gravis kunnen extra last van hun aandoening krijgen.

  Overleg hierover met uw arts.

 • Kreeg u bij eerder gebruik van een chinolon-antibioticum een ernstige bijwerking aan de spieren of de zenuwen, zoals spierpijn, peesontsteking, tintelingen in handen of voeten, depressie of oogklachten? Dan mag u dit medicijn niet gebruiken.

  Overleg hierover met uw arts.

 • Hartritmestoornissen. U merkt dit soms alleen aan plotselinge duizelingen of als u even wegraakt. Vooral mensen met de hartritmestoornis verlengd QT-interval hebben hier meer kans op.

  Gebruik dit medicijn NIET als u deze hartritmestoornis heeft. Overleg hierover met uw arts.

 • Verminderde werking van de nieren, ontsteking van de nieren. Waarschuw uw arts als u minder plast, pijn in uw zij heeft, misselijk bent en u zwak voelt.

 • Minder rode bloedcellen, minder bloedplaatjes. Waarschuw uw arts bij extreme vermoeidheid, een bleke huid, bloedneuzen en blauwe plekken.

 • Verwijding (aneurysma) of scheur in de wand (dissectie) van de grote lichaamsslagader (aorta). U merkt dit aan plotseling ernstige pijn in buik, borst of rug. Vooral ouderen en mensen die al eerder een verwijding of scheur hebben gehad lopen meer risico.

  Waarschuw bij deze verschijnselen direct een arts. Overleg met uw arts of apotheker voor u dit medicijn gaat gebruiken.

 • Lekkende hartkleppen. U merkt dit aan kortademigheid, hartkloppingen, vasthouden van vocht in uw buik, onderbenen of voeten en ernstige pijn in de borst, rug of buik. Vooral mensen die al eerder een lekkende hartklep hebben gehad lopen meer risico.

  Waarschuw bij deze verschijnselen direct een arts. Overleg met uw arts of apotheker voor u dit medicijn gaat gebruiken.

 • Epileptische aanval bij mensen met epilepsie. R

  aadpleeg uw arts als u epilepsie heeft. Uw arts kan beoordelen of u dit medicijn veilig kunt gebruiken.

 • Uw huid kan gevoeliger worden voor UV-licht. Bijvoorbeeld van de zon, de zonnebank of UV-lamp. Dit kan jeuk, roodheid en ernstige verbranding geven.

  Ook kunt u last krijgen van huiduitslag en huidverkleuring. Begint u net met dit medicijn? Blijf dan uit direct zonlicht, vooral tussen 10:00 en 15:00 uur. Bescherm uw huid tegen de zon. Bijvoorbeeld met zonnebrandmiddel en beschermende kleding, zoals een hoed en een zonnebril. Ga niet onder de zonnebank. Krijgt u een ernstige reactie op de zon? Stop dan met dit medicijn en waarschuw uw arts.

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag, galbulten en jeuk.

  Raadpleeg dan uw arts.
  Zeer zelden kunt u benauwd of duizelig worden, flauwvallen of koorts krijgen. Of u kunt zwellingen krijgen in het gezicht, de lippen, mond en keel. U kunt hierbij erg benauwd worden.
  In zeldzame gevallen kan een ernstige huidaandoening ontstaan met blaarvorming. De blaren ontstaan met name op de lippen en op de slijmvliezen van de mond en geslachtsdelen. Of u kunt ontstekingen krijgen in de bloedvaatjes vlak onder de huid. U merkt dat aan kleine rode puntjes in de huid of bloedblaren. Waarschuw in deze gevallen direct een arts, of ga naar de Eerste-hulpdienst.
  Als blijkt dat u overgevoelig bent voor norfloxacine, dan mag u dit medicijn of erop lijkende antibiotica niet meer gebruiken. Geef dit aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn of soortgelijke medicijnen niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik norfloxacine gebruiken met andere medicijnen?

Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • Buiktyfusvaccin-capsules. Norfloxacine maakt het buiktyfusvaccin in de capsules onwerkzaam. Gebruik daarom beide middelen niet samen. Als tussen beide medicijnen minimaal 3 dagen zit, is er geen probleem.
  Wilt u capsules met buiktyfusvaccin gebruiken? Wacht dan minimaal 3 dagen na afloop van de kuur met norfloxacine. Of vraag uw arts om een injectie tegen buiktyfus. De wisselwerking treedt dan niet op.
  Heeft u minder dan 3 dagen geleden capsules met buiktyfus-vaccin gebruikt en moet u nu starten met norfloxacine? Neem dan contact op met uw arts.
 • De antistollingsmedicijnen acenocoumarol en fenprocoumon. Norfloxacine kan de bijwerkingen hiervan versterken. Vertel de trombosedienst dat u norfloxacine gebruikt of heeft gebruikt.
 • Theofylline, een medicijn bij benauwdheidsklachten. Norfloxacine versterkt de bijwerkingen van dit medicijn. Uw apotheker zal met de arts overleggen of u een ander antibioticum kunt gebruiken, of dat u misschien theofylline tijdelijk kunt onderbreken zolang de kuur duurt. Is dit niet mogelijk, dan zal uw arts uw bloed extra op de hoeveelheid theofylline laten controleren. Waarschuw de arts bij maagklachten, hartkloppingen, trillende handen of als u zich gejaagd voelt.

Onderstaande medicijnen kunnen de werking van norfloxacine verminderen. Dat komt omdat deze de opname van norfloxacine in de darmen belemmeren. Vaak is het wel mogelijk om de medicijnen gescheiden van elkaar in te nemen, met een aantal uur ertussen. Hieronder leest u ons advies. Vraag eventueel een innameschema aan uw apotheker of overleg met uw arts.

 • IJzerbevattende middelen.
  • Vertraagde afgifte (MGA, retard): stop het ijzermiddel tijdens de kuur met norfloxacine. Of vraag uw arts om een gewoon ijzermiddel.
  • Gewone ijzermiddelen: stop bij voorkeur met het ijzermiddel tijdens de kuur met norfloxacine. Als dat niet mogelijk is: neem het ijzermiddel minstens 2 uur na norfloxacine in.
 • Maagzuurbindende medicijnen. Soms kan de arts een ander maagmiddel voorschrijven dat de wisselwerking niet heeft. Moet u het toch gebruiken? Neem dan norfloxacine minstens 2 uur vóór of 4 uur na het maagzuurbindende middel in.
 • Het maagmiddel sucralfaat. Vraag uw arts of u tijdens de kuur kunt stoppen met dit medicijn. Moet u het toch gebruiken? Neem dan eerst norfloxacine in en minstens 4 uur later sucralfaat.
 • Magnesium-, zink– of calciumbevattende middelen. Vraag uw arts of u tijdens de kuur kunt stoppen met deze middelen. Moet u het toch gebruiken? Neem dan norfloxacine minstens 2 uur vóór of 4 uur na het magnesium-, zink of calciummiddel in.
 • Patiromeer, gebruikt bij nierziekten, als er te veel kalium in het bloed zit (hyperkaliëmie). Neem norfloxacine minimaal 3 uur vóór of na patiomeer.
 • Sevelameer en lanthaancarbonaat, fosfaatbindende medicijnen bij nierdialyse. Soms kan de arts een ander antibioticum voorschrijven dat de wisselwerking niet heeft. Moet u het toch gebruiken?
  • Gebruikt u norfloxacine 1 keer per dag? Neem norfloxacine dan voor u gaat slapen in. Zorg dat er minstens 3 uur zit tussen de inname van sevelameer of lantaancarbonaat bij het avondeten en norfloxacine.
  • Gebruikt u norfloxacine 2 of 3 keer per dag? Neem norfloxacine ten minste 1 uur vóór of 3 uur na sevelameer of lanthaancarbonaat in.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?
Dit medicijn kan in zeldzame gevallen duizelig, slaperig of verward maken of wazig zien veroorzaken. Heeft u hier last van? Rijd dan geen auto.

alcohol drinken?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

alles eten?
Rond de inname van norfloxacine mag u geen zuivelproducten gebruiken, zoals melk, kaas of yoghurt. Norfloxacine wordt namelijk minder werkzaam door de kalk in deze producten.

U mag de 2 uur voor inname niets eten en ook een uur na inname niet. Vanaf 1 uur na inname mag u wel eten, maar nog geen zuivelproducten. Vanaf 4 uur na inname mag u weer alles eten, inclusief zuivelproducten.

Let ook op voedingssupplementen die de opname van norfloxacine kunnen verminderen (zie hiervoor 'Mag ik dit middel medicijn gebruiken met andere medicijnen?').

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Meld het aan uw arts en apotheker als u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. In de eerste 3 maanden van uw zwangerschap kunt u dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt in die periode al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen, zonder problemen voor de baby.

Gebruik dit medicijn NIET in de laatste 6 maanden van uw zwangerschap. Over het gebruik van dit medicijn tijdens deze periode van de zwangerschap is nog te weinig bekend. Daarom is niet zeker of dit medicijn altijd veilig is voor zwangere vrouwen en hun kind. Misschien kan uw arts een ander medicijn voorschrijven. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven? Overleg dan met uw arts of apotheker. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk komt en of het slecht voor de baby is. Misschien kan uw arts een ander medicijn voorschrijven. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.
Als u norfloxacine gaat gebruiken, kunt u kunstvoeding geven.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?
Slik de tabletten heel door met een glas water. Gebruik géén melk of een ander zuivelproduct, want dit maakt norfloxacine minder werkzaam.

Wanneer?
Neem de tabletten minstens 1 uur voor of 2 uur na het eten in. Voedsel vermindert namelijk de opname van norfloxacine in het lichaam.

Hoelang?
De kuurduur hangt af van de plaats en de ernst van de infectie. Normaal gesproken duurt een kuur 3 tot 10 dagen. Bij bepaalde aandoeningen langer.

Houd er rekening mee dat u de kuur niet mag onderbreken en dat u hem helemaal moet afmaken. Ook al merkt u van de infectie vóór afloop van de kuur niets meer. Dit betekent namelijk niet dat alle bacteriën zijn verdwenen.