Medische Encyclopedie – Apotheek Klaaswaal – Klaaswaal

Apotheek Klaaswaal

Wat vindt u verder op onze website? Lees over ons team, onze openingstijden en hoe en waar u ons kunt bereiken.

Openingstijden

Maandag: 08:30 tot- 10:45 en van 11:05 tot- 17:30
Dinsdag: 08:30 tot- 10:45 en van  11:05 tot- 17:30
Woensdag: 08:30 tot- 10:45 en van  11:05 tot- 17:30
Donderdag: 08:30 tot- 10:45 en van 11:05 tot- 17:30
Vrijdag: 08:30 tot- 10:45 en van  11:05 tot- 17:30
Zaterdag: 08:30 - 17:30

U kunt ons ook via de
e-mail bereiken:
info@apotheekklaaswaal.nl.

Mijn medicijnen app

Vanaf nu zijn de online diensten van onze praktijk ook via een app beschikbaar: de Mijn Medicijnen app. Zo kunt u nog makkelijker via uw smartphone of tablet met ons communiceren. Download de Mijn Medicijnen app in de App Store (iOS) of Google Play (Android). U krijgt hiermee veilig toegang tot uw medicatieoverzicht en u kunt eerder voorgeschreven medicijnen bestellen.

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Inhoud

triamcinolon

Triamcinolon en triamcinolonacetonide zijn bijnierschorshormonen ook wel corticosteroïden genoemd.
Bijnierschorshormonen remmen ontstekingen en overgevoeligheidsreacties. Ze zijn ook nodig energie, mineralen en zouten vrij te maken en op te slaan.

Artsen schrijven triamcinolon en injecties met triamcinolonacetonide vooral voor bij aandoeningen met ernstige ontstekingen. Bijvoorbeeld luchtwegontstekingen (zoals astma, COPD en sarcoïdose), reumatische aandoeningen (zoals reuma en polymyalgie), lupus erythematodes (LE), darmziekten (colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn), het syndroom van Sjögren, ernstige huidontstekingen, nierziekten en ernstige allergische reacties.
Bij ontstekingsziekten wordt het op verschillende manieren toegepast: in een hoge dosering gedurende enkele dagen tot weken (stootkuur) en in een lagere dosering gedurende meerdere maanden (langdurige behandeling).

Triamcinolon wordt ook gebruikt om afstotingsreacties tegen te gaan na orgaantransplantaties en als onderdeel van een behandeling tegen kanker. Bovendien werkt het tegen de ernstige misselijkheid die kan ontstaan bij chemotherapie.

Wat doet triamcinolon en waarbij gebruik ik het?

Astma

Verschijnselen
Mensen met astma hebben last van aanvallen en periodes van benauwdheid. Deze aanvallen worden uitgelokt door prikkels, zoals koude lucht, rook, stoffen waar u allergisch voor bent, maar ook inspanning kan een aanval veroorzaken. 

Oorzaak
Bij gezonde mensen veroorzaken deze prikkels geen benauwdheid, terwijl mensen met astma hier wel gevoelig voor zijn. Bij hen reageren de slijmvliezen in de luchtwegen als ze met deze prikkels in aanraking komen. Bij deze reactie trekken de luchtwegen samen, waardoor u benauwd wordt.

Behandeling
Als plaatselijke behandeling van de longen met inhalaties niet voldoende helpen, kan de arts een stootkuur met triamcinolon voorschrijven. Bijvoorbeeld bij een plotselinge verergering van astma. U krijgt dan tabletten of capsules.

Effect
Triamcinolon geneest de aandoening niet, maar onderdrukt de ziekteverschijnselen, zodat uw lichaam zich makkelijker kan herstellen. Meestal merkt u de werking binnen enkele uren. Soms is de stootkuur bedoeld om de periode te overbruggen tot u de werking merkt van een ander middel, waarvan het effect langzamer intreedt.

Lees meer over astma . “

Chronische obstructieve longziekte (COPD)

Verschijnselen
COPD is de Engelse afkorting voor chronische obstructieve longziekte. Bij COPD zijn de luchtwegen vernauwd en heeft u last van slijm in de luchtwegen. U moet veel hoesten en bent benauwd. De klachten kunnen af en toe verergeren of juist verbeteren.
De oorzaak van COPD is meestal een beschadiging van de luchtwegen, bijvoorbeeld door roken.

Behandeling
Bij een plotselinge verergering van COPD krijgt u meestal een stootkuur met een bijnierschorshormoon, zoals triamcinolon.
Triamcinolon geneest de aandoening niet, maar onderdrukt de ziekteverschijnselen, zodat uw lichaam zich makkelijker kan herstellen.
Meestal merkt u de werking binnen enkele uren. Soms is de stootkuur bedoeld om de periode te overbruggen tot u de werking merkt van een ander middel, waarvan het effect langzamer intreedt.

Lees meer over chronische obstructieve longziekte (copd) . “

Sarcoïdose

Verschijnselen
Bij sarcoïdose (ziekte van Besnier-Boeck) ontstaan spontaan ontstekingen in verschillende organen en weefsels in het lichaam. Het vaakst in de longen, lymfeklieren, huid, ogen en gewrichten. Soms komt het ook voor in het hart of het zenuwstelsel. U kunt dus heel verschillende klachten hebben bij deze aandoening.
De ziekte kent slechte en goede perioden. De ontstekingen verdwijnen meestal in de loop van de tijd vanzelf, maar keren ook weer terug. Soms houden mensen last van littekenweefsel, dat door de ontstekingen is ontstaan.

Oorzaak
De oorzaak van sarcoïdose is niet bekend. Het kan het gevolg zijn van een infectie of van een abnormale reactie van het eigen afweersysteem. Dit betekent dat het lichaam per vergissing de eigen cellen aanziet voor indringers en deze probeert op te ruimen.

Behandeling
Bij de meeste mensen verdwijnen de klachten op den duur vanzelf. Als er hevige klachten zijn schrijft de arts bijnierschorshormonen voor, zoals triamcinolon. Dit onderdrukt de ontstekingen, waardoor u minder last van de verschijnselen zult hebben. Het geneest de aandoening niet.

Lees meer over sarcoïdose . “

Reumatoïde artritis

Verschijnselen
Reumatoïde artritis (RA) is een ontsteking van de gewrichten. Het geeft pijn, stijfheid en zwelling in de gewrichten van bijvoorbeeld de handen, polsen, enkels of voeten. Meestal zijn de verschijnselen zowel links als rechts in dezelfde gewrichten aanwezig. Door de ontsteking wordt het gewricht dik en gevoelig, soms ook warm. Op den duur raken de gewrichten beschadigd.

Behandeling
Bij reumatoïde artritis schrijft de arts speciale medicijnen voor, de DMARD's: Disease Modifying Antirheumatic Drugs. Deze medicijnen gaan de oorzaak van de gewrichtsontsteking tegen. Ze werken echter niet meteen, maar pas op de langere termijn.
Artsen schrijven triamcinolon voor om de periode totdat de DMARD begint te werken te overbruggen en bij plotselinge verergeringen van de klachten.

Lees meer over reumatoïde artritis . “

Lupus Erythematodes (LE)

Oorzaak en verschijnselen
Lupus erythematodes (ook wel LE genoemd), is een chronische ontsteking van de huid. Behalve de huid kunnen ook gewrichten, nieren, longen en andere organen ontstoken zijn. Dan noemt men het wel ‘systemische LE’ of ‘SLE’.
Het is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het lichaam antistoffen maakt tegen eigen lichaamscellen, in dit geval van de huid, gewrichten, nieren en longen. Hierdoor ontstaan ontstekingen. Ook komen er meestal huidafwijkingen voor, zoals rode vlekken in het gezicht en verschillende soorten huiduitslag. Het is onbekend waarom het lichaam zich keert tegen de eigen cellen.
De ziekte komt in aanvallen, maar kent ook rustige periodes. Een aanval lijkt op een ernstige griepperiode met koorts, spier- en gewrichtspijn en vermoeidheid.

Behandeling
Bij een aanval van SLE kan uw arts een stootkuur met een corticosteroïd voorschrijven (zoals triamcinolon). Triamcinolon remt de ontstekingen zodat uw lichaam zich makkelijker kan herstellen.

Lees meer over lupus erythematodes (le) . “

Colitis ulcerosa

Verschijnselen
Colitis ulcerosa is een chronische ontsteking van het slijmvlies van de dikke darm. Hierdoor heeft u frequente en forse diarree, vaak met bloed en slijm erbij.
Andere klachten zijn buikpijn, koorts, uitdrogingsverschijnselen, bloedarmoede en gewichtsverlies. Periodes met weinig klachten worden afgewisseld met periodes waarin de ziekte opvlamt.

Oorzaak
Bij colitis ulcerosa is meestal alleen het laatste deel van de dikke darm aangedaan, het rectum. De ziekte heet dan proctitis ulcerosa. Na verloop van jaren kan de ziekte zich uitbreiden naar de rest van de dikke darm.
De oorzaak van de ontsteking is een ‘auto-immuunreactie’. Dat betekent dat het lichaam per vergissing de cellen in de eigen darmwand aanziet voor indringers en deze probeert op te ruimen. Het is dus een ontsporing van het eigen afweersysteem. De precieze oorzaak hiervan is onbekend.

Behandeling
Aanvallen van colitis ulcerosa worden meestal behandeld met een plaatselijk werkend bijnierschorshormoon, zoals budesonide. Het werkt alleen in de darm en remt daar de ontstekingen. Heeft dat onvoldoende effect, dan schrijven artsen soms een bijnierschorshormoon voor dat in het hele lichaam werkt, zoals triamcinolon.
Triamcinolon remt de ontsteking in de darm. Meestal merkt u binnen een paar uur dat de klachten verminderen. U moet dit medicijn een aantal weken tot maanden gebruiken om de ziekte weer rustig te krijgen.

Lees meer over colitis ulcerosa . “

Ziekte van Crohn

Verschijnselen
Bij de ziekte van Crohn zijn delen van de darm chronisch ontstoken. De ontsteking veroorzaakt buikpijn, koorts, diarree, moeheid en gewichtsverlies. Periodes met weinig klachten worden afgewisseld met periodes waarin de ziekte opvlamt.

Oorzaak
De precieze oorzaak van de ziekte van Crohn is niet bekend. Waarschijnlijk is het afweersysteem in de war en valt deze goede bacteriën in de darm aan. Hierdoor ontstaat een ontsteking die de darmen verder beschadigt. De ontsteking dringt diep door tot de spierlagen van de darmen. Meestal is het laatste deel van de dunne darm en het eerste deel van de dikke darm aangedaan. Door de chronische ontsteking ontstaan verdikkingen in de darm, waar de ontlasting moeilijk langs kan. Ook ontstaan verbindingsbuisjes (fistels) van de darm naar andere organen, zoals de blaas, de vagina en tussen delen van de darm onderling.

Behandeling
Het is belangrijk de ontstekingen zoveel mogelijk te voorkomen en te remmen als ze wel optreden. Hierdoor neemt de buikpijn af en ontstaan er geen nieuwe verdikkingen of fistels.
De ziekte van Crohn wordt in eerste instantie meestal behandeld met een bijnierschorshormoon dat ter plaatse in de darm werkt, zoals budesonide.
Bij ernstiger vormen van de ziekte van Crohn, of als de ontsteking te hoog in de darm zit, stappen artsen over op sterkere bijnierschorshormonen (zoals triamcinolon) of op afweerremmende medicijnen.

Effect
Triamcinolon remt de ontsteking in de darm. Meestal merkt u binnen een paar uur dat de klachten verminderen. U moet dit medicijn een aantal weken tot maanden gebruiken om de ziekte weer rustig te krijgen.

Lees meer over ziekte van crohn . “

Syndroom van Sjögren

Oorzaak en verschijnselen
Het syndroom van Sjögren is een ‘auto-immuunziekte’. Dat betekent dat het lichaam per vergissing de eigen cellen aanziet voor indringers en deze probeert op te ruimen. Het is dus een ontsporing van het eigen afweersysteem. De precieze oorzaak hiervan is onbekend.

Bij het syndroom van Sjögren is het afweersysteem actief tegen de eigen traan-, speeksel- en slijmklieren. Daardoor werken deze klieren niet meer of onvoldoende.  De slijmvliezen van onder andere ogen, mond, neus en keel zijn droger dan normaal.

Behandeling
De behandeling bestaat meestal uit kunsttranen en kunstspeeksel om de droogheid op te heffen. Een enkele keer is het afweersysteem ook actief tegen gewrichten en inwendige organen, die hierdoor ontstoken raken. De arts kan triamcinolon voorschrijven om deze ontstekingen te remmen.

Lees meer over syndroom van sjögren . “

Overige huidaandoeningen

Triamcinolon wordt gebruikt bij verschillende ernstige huidaandoeningen, veroorzaakt door allergie of een afweerreactie tegen de eigen lichaamscellen.

Lees meer over overige huidaandoeningen . “

Nierziekten

Triamcinolon wordt gebruikt bij de nierziekten nefrotisch syndroom en syndroom van Goodpasture. Bij deze ziekten maakt het lichaam afweerstoffen tegen de eigen niercellen. Triamcinolon onderdrukt deze afweer.

Lees meer over nierziekten . “

Allergie

Triamcinolon-injecties worden gegeven bij hevige allergische reacties, met flauwvallen en ernstige hartvaat-problemen.
Triamcinolon-tabletten worden soms voorgeschreven bij ernstige chronische allergie.
 

Lees meer over allergie . “

Voorkomen van afweerreacties

In combinatie met andere medicijnen wordt triamcinolon toegepast tegen afstotingsreacties na orgaantransplantaties. Het voorkomt dat het lichaam na een orgaantransplantatie het nieuwe orgaan afstoot.

Lees meer over voorkomen van afweerreacties . “

Kanker

Triamcinolon wordt toegepast bij verschillende soorten kanker, zoals lymfeklierkanker, leukemie, hersentumor, borstkanker en de ziekte van Kahler.

De werking van triamcinolon bij deze aandoeningen is divers.

 • Het verbetert de eetlust, vermindert vermoeidheid en zorgt er vaak voor dat u zich beter gaat voelen.
 • Verder gaat triamcinolon de zwelling van tumoren tegen. Het vermindert op die manier de pijn als tumoren tegen zenuwen aandrukken.
 • Veel medicijnen tegen kanker veroorzaken ernstige misselijkheid. Triamcinolon kan deze vorm van misselijkheid verminderen.
Lees meer over kanker . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De kans op deze bijwerkingen hangt af van uw eigen gevoeligheid voor dit medicijn, de hoeveelheid triamcinolon die u gebruikt en de duur van de behandeling.

 • Bij een behandeling met 1 of 2 injecties : u heeft weinig kans op bijwerkingen.
 • Bij een stootkuur (enkele dagen tot weken een hoge dosering triamcinolon): de bijwerkingen zijn soms lastig of vervelend, maar meestal niet gevaarlijk of schadelijk.
 • Als u vaker per jaar een stootkuur nodig heeft of meerdere weken tot maanden (een lage dosering) triamcinolon gebruikt: de meeste lastige of vervelende bijwerkingen gaan over als u aan het middel gewend bent geraakt. Dat is na enkele dagen tot weken. Na enkele weken gebruik of veel stootkuren, heeft u wel een kleine kans op andere ernstigere bijwerkingen. Hoe korter u dit medicijn gebruikt en hoe lager de dosering, hoe minder kans u heeft op deze bijwerkingen.

Bijwerkingen die u meteen vanaf het begin kunt krijgen:

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Maag- of darmklachten, zoals maagpijn, misselijkheid, opkomend maagzuur, een opgezette buik, diarree of verstopping.

  Als u dit medicijn vlak voor of tijdens de maaltijd inneemt, kunt u deze klachten meestal voorkomen.

 • Meer kans op infecties met bacteriën, virussen of schimmels.

  Overleg voor gebruik met uw arts als u een infectie heeft, zoals tuberculose. Dat is nodig omdat sluimerende infecties door dit medicijn erger kunnen worden. Bovendien heeft u het minder snel in de gaten als een infectie uit de hand loopt. Dit medicijn vermindert namelijk de verschijnselen van een ontsteking, zoals roodheid en zwelling. Neem in elk geval contact op met uw arts bij

  • een ontsteking die opeens opkomt;
  • ontstekingen in of rond uw ogen;
  • ontstekingen waarvan u weet of vermoedt dat deze door een virus zijn veroorzaakt, zoals gordelroos;
  • als in uw omgeving mazelen of waterpokken heerst;
  • als u een wond heeft die slecht geneest;
  • als u gevaccineerd moet worden, bijvoorbeeld tegen tropische ziekten. Mogelijk reageert uw lichaam onvoldoende op de inenting.
 • Hoofdpijn en duizeligheid.

 • Spierklachten, zoals spierzwakte, snel vermoeid, spierpijn, trillende handen en spierkrampen in handen, voeten en benen. Dit kan na stoppen nog lang aanhouden. Mensen met de spierziekte myasthenia gravis kunnen hier extra last van hebben.

  Raadpleeg uw arts als uw klachten verergeren.

 • Veranderingen in gevoel en stemming.

  Dit kan per persoon verschillen. U kunt energieker, prikkelbaar, rusteloos, angstig of agressief worden, maar ook neerslachtig, futloos of vermoeid.
  Heeft u veel last van deze stemmingsveranderingen? Praat erover met uw arts. Mogelijk moet de dosering iets lager.
  Heeft u slaapproblemen door de rusteloosheid? Het kan helpen triamcinolon-tabletten in één keer vroeg op de dag in te nemen. Overleg hierover met uw arts.
  Bent u depressief of wordt u hiervoor behandeld? Overleg met uw arts voor u dit medicijn gaat gebruiken.

 • Verschijnselen van diabetes (suikerziekte). U merkt dit aan veel dorst en veel plassen. Dit komt vooral voor bij mensen boven de 75 jaar.

  Heeft u diabetes? Mogelijk heeft u tijdens de behandeling meer insuline of glucoseverlagers nodig. Meet extra vaak uw bloedglucose.

 • Stoornissen in uw hartritme.

  Raadpleeg uw arts als u dit merkt.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Maagzweer of darmzweer.

  Dit medicijn kan een maagzweer verergeren. Overleg voor gebruik met uw arts of apotheker als u een maag- of darmzweer heeft of kortgeleden heeft gehad. Misschien heeft u een maagbeschermer nodig. Raadpleeg uw arts als uw maagklachten verergeren.

 • Ernstige psychische klachten, zoals overdreven opgewekt gevoel, impulsief gedrag, verwardheid, wanen en hallucinaties.

  Overleg bij deze verschijnselen met uw arts.

 • De hik

  Raadpleeg uw arts als u hier last van blijft houden.

 • Vochtophoping (oedeem). Dit merkt u vooral aan opgezwollen enkels en voeten.

  Mensen die al last van oedeem hebben, zijn hier extra gevoelig voor.

 • Een te hoge bloeddruk.

  Overleg voor gebruik met uw arts als u een hoge bloeddruk heeft of hiervoor behandeld wordt. Uw bloeddruk moet misschien vaker gecontroleerd.

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten of jeuk.
  Een heel enkele keer ontstaat een ernstige allergie (met onder andere benauwdheid, zwelling van mond, keel, verlies van het bewustzijn).

  Ga bij een ernstige allergie onmiddellijk naar een arts of Eerste-Hulpdienst.
  Bij overgevoeligheid en bij een ernstige allergie  mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor triamcinolon. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

 • Bij injecties in een spier: op de plaats van de injectie deuk in de huid, donkere of lichte verkleuring van de huid.

Als u meerdere stootkuren per jaar nodig heeft of als u het langer dan 3 weken achtereen gebruikt: u heeft meer kans op onderstaande bijwerkingen. Ze treden soms pas na maanden op, of pas als u al bent gestopt. Gebruikt u minder dan 6 mg per dag? Dan heeft u weinig kans op deze bijwerkingen.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Zwaarder worden en een andere vetverdeling.

  Dit komt door een andere opbouw en afbraak van vet, meer eetlust en vasthouden van vocht. Vet gaat vooral zitten op de buik en op de bovenkant van de rug. Het is vaak nodig uw eetgewoontes aan te passen om uw gewicht op peil te houden. Een diëtist kan u daarbij helpen.

 • Dik gezicht (bolle wangen).

  Net als de gewichtstoename is dit voor velen een belangrijk nadeel van de behandeling. Het gaat niet goed met u, maar voor uw omgeving ziet u er juist 'welvarend' uit. Het verdwijnt weer als u stopt met het medicijn.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Dunnere huid, waardoor u sneller blauwe plekken heeft en streepvormige littekens (striae).

  Enige maanden na het stoppen met de behandeling heeft de huid meestal weer zijn normale dikte terug. De littekens verdwijnen niet meer.

 • Rood geaderde of rode huid in het gezicht en puntvormige huidbloedinkjes.

 • Verminderde werking van de bijnierschors.

  Vooral kinderen zijn gevoelig voor deze bijwerking. Hier heeft u tijdens de behandeling geen last van, maar na het stoppen heeft uw bijnierschors tijd nodig om op gang te komen om weer zelf bijnierschorshormonen aan te maken. Dit kan meerdere maanden duren.

 • Groeivertraging bij kinderen.

  Het is belangrijk dat een arts regelmatig de lichaamslengte en het lichaamsgewicht controleert . Als blijkt dat het kind te weinig groeit, kan de arts adviseren dit medicijn niet elke dag, maar elke 2 dagen te nemen. Dit herstelt de groei.

 • Broze botten (osteoporose), waardoor deze eerder breken.

  Het is belangrijk tijdens het gebruik van dit medicijn voldoende kalk te gebruiken (in de vorm van zuivelproducten of eventueel als tabletten). Ook lichaamsbeweging is nodig, omdat dat zorgt voor een actieve opbouw van de botten.
  In veel gevallen zal de arts u adviseren ook medicijnen tegen botontkalking te gebruiken.

 • Te veel cholesterol in het bloed, na meerdere maanden gebruik.

  Hierdoor heeft u meer kans op hart- of vaatziekten. Uw arts kan medicijnen voorschrijven om de hoeveelheid cholesterol in uw bloed te verlagen.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Huidklachten, zoals slecht genezende wonden, acne (jeugdpuistjes), veel transpireren, meer lichaamsbeharing (vooral in het gezicht) en donkere of juist lichte plekken op de huid.

 • Peesontsteking en makkelijker scheuren van pezen, vooral van de achillespees.

 • Impotentie

 • Bij vrouwen:wegblijven van de menstruatie tijdens de behandeling.

 • Te weinig kalium in het bloed. Dit merkt u onder andere aan spierkrampen, spiertrekkingen, spierpijn, spierzwakte, minder eetlust, verstopping en hartkloppingen of een overslaand hart.

 • Staar (een blijvende vertroebeling van de ooglens, cataract).

  Neem contact op met uw arts als u slechter, wazig of dubbel ziet. Staar komt meestal alleen voor bij gebruik gedurende meerdere jaren.

 • Glaucoom (verhoogde oogboldruk).

  Overleg met uw arts als u weet dat u glaucoom heeft, terwijl u daar niet voor wordt behandeld. Waarschuw uw arts als u minder goed gaat zien of als u hevige pijn achter uw oog heeft die niet binnen enkele uren wegtrekt. Glaucoom komt meestal alleen voor bij gebruik gedurende meerdere jaren.

 • Ernstige hart-vaataandoening, zoals hartfalen, een hartaanval of een beroerte.

  Hier is meestal pas kans op na meerdere maanden gebruik.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik triamcinolon gebruiken met andere medicijnen?

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • Pas op met het gebruik van ontstekingsremmende pijnstillers, zoals acetylsalicylzuur, celecoxib, diclofenac, ibuprofen en naproxen. Ontstekingsremmende pijnstillers hebben als bijwerking maag- en darmzweren. Triamcinolon kan de kans op deze bijwerking verhogen. De pijnstiller paracetamol heeft deze bijwerking niet. Deze kunt u wel veilig gebruiken.
 • Bepaalde vaccins, zoals het BMR-vaccin, het gelekoortsvaccin en het buiktyfusvaccin. Triamcinolon vermindert de werking van deze vaccins. Het BMR-vaccin en het gelekoortvaccin mag u niet gebruiken als u meer dan twee weken triamcinolon gebruikt. Het buiktyfysvaccin dat u via de mond kunt innemen, mag u dan ook niet gebruiken. Het is wel mogelijk het buiktyfusvaccin via een injectie te krijgen. Neem hierover contact op met uw arts.
 • Middelen onder andere gebruikt bij epilepsie die een van de volgende bestanddelen bevatten: carbamazepine, fenobarbital, fenytoïne of primidon en het middel tegen tuberculose rifampicine. Deze middelen kunnen de hoeveelheid triamcinolon in het bloed verlagen. Bij stoppen verhogen ze juist de hoeveelheid triamcinolon. Overleg hierover met uw arts of apotheker. Dus ook als u met een van deze middelen gaat stoppen.
 • De antistollingsmedicijnen acenocoumarol en fenprocoumon. Gebruikt u een hoge dosering van triamcinolon? Dan kan de werking van het antistollingsmedicijn toenemen. Overleg hierover met uw arts. Meld het aan de trombosedienst als u triamcinolon gaat gebruiken en als u ermee stopt.
 • Sommige medicijnen tegen hiv. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat.
 • Sommige medicijnen tegen kanker. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat. De werking of bijwerkingen van deze medicijnen kunnen veranderen. Overleg hierover met uw arts.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
U zult samen met uw arts een afweging moeten maken tussen de voordelen van de behandeling en de risico's voor het kind. De effecten op het ongeboren kind zijn nog niet allemaal bekend, maar duidelijk is dat het kind minder goed kan groeien.

 • Gebruikt u dit medicijn als stootkuur van enkele dagen tot weken? Overleg dan met uw arts. Een korte stoorkuur met dit medicijn is soms mogelijk tijdens de zwangerschap of als u zwanger wilt worden.
 • Overleg met uw arts bij een behandeling gedurende meerdere maanden. Samen met uw arts kunt u een afweging maken tussen de voordelen van de behandeling en de risico's voor het kind. De effecten op het ongeboren kind bij langdurig gebruik zijn nog niet allemaal bekend. Bij gebruik gedurende meerdere maanden van de zwangerschap is er een kans dat de baby minder goed groeit. Bovendien kan het medicijn de werking van de bijnierschors van de baby onderdrukken. Na de bevalling heeft de baby dan soms tijdelijk extra bijnierschorshormoon nodig. Overleg hierover met uw arts.
 • Gebruikt u triamcinolon als substitutietherapie tijdens een corticosteroïd-crisis? Dat is veilig voor de baby.


Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Moet u dit medicijn voor een langere periode gebruiken? Dan kunt u dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Het medicijn gaat over in de moedermelk en kan zo schadelijk voor de baby zijn. Misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken. Of u kunt kunstvoeding geven. Kortdurend gebruik is waarschijnlijk niet schadelijk voor de baby.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter. Vraag ook uw arts om een duidelijke instructie op papier. De doseringsschema's bij dit middel zijn vaak ingewikkeld, omdat u op en af moet bouwen.

Hoe?

 • Neem dit middel tijdens of vlak na het eten in. U heeft dan minder kans op maagklachten.
 • Sommige mensen vinden dat de tabletten een onplezierige bittere smaak hebben. Neem tabletten dan in met een lepel vla of yoghurt. Eventueel kunt u uw arts vragen een recept te schrijven voor gelatinecapsules, die de apotheek voor u kan maken. De capsule kunt u in zijn geheel inslikken, waarna hij in de maag oplost. Verwerking in een capsule kan ook prettig zijn als u erg veel tabletten in één keer moet slikken.

Wanneer?

 • Zodra u het middel in huis heeft, kunt u het het beste meteen innemen.
 • Soms moet u dit middel in het begin 2 tot 4 keer per dag innemen, om er zo aan te wennen. Zodra u minder last heeft van de bijwerkingen, zoals misselijkheid, kunt u proberen de hoeveelheid voor één dag in 1 keer in te nemen. U voorkomt hiermee bijwerkingen op de lange termijn.
 • Als u het 1 keer per dag inneemt, doe dat dan vroeg in de ochtend. Bijvoorbeeld bij het ontbijt. U beperkt hierdoor het remmende effect op de eigen bijnierschors.

Hoe lang?
Een stootkuur duurt meestal tussen de 5 en 10 dagen. Soms moet u de dosis aan het einde van de kuur langzaam afbouwen, bijvoorbeeld door elke dag één tablet minder te slikken.